Parket info

Hoe bescherm ik mijn parket tegen optrekkend vocht?

Geplaatst op

In woningen en gebouwen is een van de meest voorkomende vochtproblemen: optrekkend vocht. Het kan onomkeerbare schade opleveren aan parketvloeren en is daarnaast schadelijk voor je gezondheid. In de blog behandelen we oorzaken van optrekkend vocht, hoe je het herkent en wat de beste manier is om optrekkend vochtproblemen adequaat op te lossen.

Wat veroorzaakt optrekkend vocht in mijn parket?

In de meeste gevallen bij optrekkend vocht in woningen of gebouwen komt de oorzaak door een gebrek in de waterkering. Het vocht komt uit grondwater. Wanneer een huis of gebouw niet goed hiertegen beschermd wordt dan kan vocht zich langs muren optrekken en schade aanbrengen aan onder andere je parketvloeren. Gebrek aan bescherming kan veroorzaakt worden door een kapotte of ontbrekende waterkering. Het kan zelfs ervoor zorgen dat je een laag water in je kelder krijgt.

Waarom je optrekkend vocht moet bestrijden

Optrekkend vocht veroorzaakt schimmel, vochtplekken, loslatend verf of behang en instabiele constructies. Wanneer hier sprake van is kan dit leiden tot nog meer problemen zoals structurele schade aan je parketvloeren, binnen- en buitenmuren. 

Daarnaast zorgt optrekkend vocht in muren ervoor dat de vochtigheidsgraad van de lucht in je woning ook hoog blijft. Dit zorgt ervoor dat je warmtebron, zoals een CV-ketel, extra energie moet verbruiken om de temperatuur te regelen. 

Een laatste factor en misschien wel het belangrijkste zijn de gezondheidsrisico’s van jou en je naasten. De aanwezige schimmels en een te hoge luchtvochtigheid kunnen leiden tot nare infecties, verkoudheid en andere fysieke ongemakken.

Tips om optrekkend vocht te herkennen

Het is belangrijk om optrekkend vocht snel te herkennen. Hoe eerder hoe beter. Daarnaast moet je beginnende problemen niet wachten. Dit zal alleen maar meer moeite en kosten met zich meebrengen om dit uiteindelijk op te lossen. Optrekkend vocht is niet altijd zichtbaar. Het kan namelijk tussen de muren zitten. Je kunt ervoor kiezen om je huis uitvoerig uit voorzorg te inspecteren. Daarnaast raden we aan om te letten op de luchtvochtigheid en muffe geuren in huis. Zichtbare schimmels of verkleuringen op je parket is ook een belangrijk herkenningspunt.

De oplossing tegen optrekkend vocht

De beste manier is om de vloeren en muren van je woning te injecteren met vochtwerende product. Je kunt uitzoeken hoe je dit zelf doet, maar mocht je hier geen ervaring mee hebben, dan is het aangeraden om een specialist in te schakelen. Zo zorgen de ervaren specialisten van Bescon voor het muren injecteren. Dit gaat gepaard met een uitgebreide inspectie zodat je woning en je gezondheid op en top wordt beschermd tegen opkomend vocht in onder andere je parketvloer.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze publicaties. We blijven je op de hoogte houden!

Contactgegevens

Via info @ parket info.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden